viernes, 5 de febrero de 2010

Elpenor i Calipso


Estos últims dies en classe de referents hem vist una xicoteta sèrie que és una adaptació de la famosa Odisea. A mi m'ha tocat examinar el paper de dos personatges en aquesta versió.

Elpenor en la Odisea era un dels joves companys d'Ulisses, aquest jove era prou inexpert en la batalla, però encara i això era força estimat per Ulisses. Elpenor va morir durant l'estança d'Ulisses i els seus homes al palau de la deessa Circe, al sofrir un petit accident, va caure per les escales i es va trencar el coll. A la sèrie que hem vist no apareix Elpenor, així doncs tampoc apareix aquesta escena. Més tard en l'Odisea quan Ulisses ha de baixar a l'Hades s'encontra allí a Elpenor, que li demana que enterren el seu cos per a poder creuar la llaguna Estigia. Com que ja hem dit que Elpenor no apareix a l'adaptació cinematogràfica aquesta escena tampoc apareix reflexada de manera fidel a l'adaptació, ja que en lloc d'Elpenor apareix un altre personatge esperant a Ulises a la porta del Hades; Aquest personatge és Antinoó, un altre dels homes d'Ulises, que va morir a mans del cíclop Polifemo quan tractava de eixir de la cova del cíclop.

L'altre personatge que he tractat, que és Calipso, sí que apareix a la minisérie, esta era una nimfa, filla del tità Atles i Plèione; aquesta viva a una illa a la part occidental de la mediterrània. Quan Ulisses, que es trobava a la deriva després de naufragar el seu vaixell, va arribar a l'illa d'Oigia, Calipso el va allotjar a la seva cova, complimentant-lo amb menges, beguda i el seu propi llit. Calipso va intentar que Ulisses oblidés la seva vida anterior, i li va oferir la immortalitat i la joventut eterna si es quedava amb ella. Però l'heroi va començar a enyorar la seua dona Penélope. Els deus de l'Olimp van decidir intervenir en l'assumpte, enviant a Hermes per a que li diguera a Calipso que deixara lliure a Ulisses, ja que el seu destí era tornar a Ítaca. Calipso, molt decebuda, va proporcionar a Ulisses els materials que necessitava per a construir una nova embarcació.

Una vegada Ulisses va tenir preparat el seu vaixell va marxar. Algunes llegendes que Calipso després d'açò va decidir suicidar-se.

1 comentario: